preloader

Диджиталізація в дії: майже половину оплат карткою клієнти Sense Bank здійснюють гаджетами

Клієнти Сенс Банку продовжують віддавати перевагу безготівковим оплатам. Водночас спостерігається тенденція до збільшення кількості розрахунків за допомогою безконтактних технологій.

Наразі 96% платіжних карток Сенс Банку оснащені безконтактною технологією. Це означає, що такою карткою можна оплатити будь-що лише за декілька секунд, достатньо лише піднести її до терміналу з функцією NFC.

Також безконтактно оплатити покупку можна за допомогою різноманітних гаджетів, наприклад смартфону, планшету чи смарт-годинника. Для цього потрібно токенізувати картку, тобто оцифрувати її дані в одному з мобільних сервісів — Apple Pay або Google Pay.

Через доступність і зручність такого способу оплати його популярність в Україні зростає. За два роки кількість оплат девайсами, здійснених клієнтами Сенс Банку, збільшилась на 12% і наразі становить 45% від загальної кількості розрахунків карткою.

Олександр Поддєрьогін, начальник Управління транзакційних продуктів Сенс Банку, зауважує, що незважаючи на сталий тренд до зростання частки безконтактних операцій, частина українців продовжує використовувати пластикові (фізичні) носії карток, зокрема для зняття готівки у банкоматі. “Однак і тут спостерігається вплив розвитку безконтактних технологій — наприклад, кількість таких операцій, здійснених безконтактно, в Сенс Банку зросла з 12% у 2022 році до 17% у 2024”.

Серед іншого Олександр підкреслює, що говорити про повне зникнення фізичних носіїв карток поки зарано. Їх активно використовують люди старшого віку та діти, а також про всяк випадок замовляють навіть диджитал-клієнти.

“Фізичні картки ще деякий час залишатимуться важливим елементом фінансових послуг, однак їхня роль може поступово зменшуватися через розвиток цифрових технологій і зміну споживчих звичок. Таким чином майбутнє фізичних носіїв платіжних карток може бути обмеженим, але їхнє повне зникнення в найближчому майбутньому малоймовірне”, — коментує начальник Управління транзакційних продуктів Сенс Банку.

Є сенс бути диджитал